Sebastian Răducanu, preşedinte PSD Timişoara: „Nu exclud o candidatură pentru funcţia de primar al Timişoarei”

Sebastian Răducanu, preşedinte PSD Timişoara: „Nu exclud o candidatură pentru funcţia de primar al Timişoarei”

- in Interviu, Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Au trecut şase luni de când PSD Timişoara are un nou preşedinte: Sebastian Răducanu. Liderul social-democrat, cel mai tânăr preşedinte de partid din istoria politicii timişorene, vorbeşte deschis despre organizaţia pe care o conduce, despre conflictul cu consilierul Radu Ţoancă, dar şi despre o posibilă candidatură pentru funcţia de primar al Timişoarei.

Au trecut şase luni de când aţi câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD Timişoara. Aţi reuşit să faceţi un bilanţ al acestei perioade?

Sincer, nu, nu m-am gândit la un bilanţ. Sigur, o analiză, dacă vreţi, o evaluare a acestei perioade a fost creionată. Au fost şase luni intense în care cuvântul de ordine a fost organizare. Să ştiţi că PSD Timişoara este o organizaţie foarte mare, are peste 3.000 de membrii şi ştiţi cum e, câţi oameni, atâtea idei. Eu am încercat în aceste luni să mă întâlnesc cu cât mai mulţi colegi din cartiere, să stau de vorbă cu ei, să îi ascult şi să văd care sunt nemulţumirile, dar şi mulţumirile legate de organizaţia noastră. Pot să spun, după şase luni, că sunt încrezător pentru că nu suntem doar mulţi, ci şi buni, în mare parte. Avem oameni de calitate, cu potenţial şi dornici să muncească.

Se spunea după alegeri că organizaţia este ruptă în două, dumneavoastră câştigând la doar 8 voturi diferenţă în faţa domnului Bârsăşteanu. Aţi resimţit această ruptură?

Eu spun că nu, pentru că nu am simţit nicio secundă o atitudine ostilă la adresa mea. Ba din contră, oamenii au înţeles că a fost o luptă politică pe care eu am câştigat-o şi atât, nimic mai mult. Nici nu era cazul de resentimente deoarece avem cu toţii acelaşi scop: să creştem şi să ne dezvoltăm ca organizaţie. Eu cu domnul Bîrsăşteanu am o relaţie foarte bună, la fel şi cu colegii care l-au susţinut pe dânsul în campania internă.

Până acum aţi amintit doar părţi pozitive… Trebuie să aveţi şi nemulţumiri.

Sigur că am, dar noi suntem oameni civilizaţi şi dacă avem ceva de reproşat unul altuia, o facem în cadrul partidului, nu în spaţiul public. Aşa cred eu că este normal. Nu o să vă dau nume, dar am nemulţumiri faţă de anumiţi colegi care nu au înţeles mesajul pe care eu l-am dat la alagerile din iunie: altfel de politică.

Vă referiţi la consilierii municipali?

Am nemulţumiri legate şi de unii consilieri locali. Acum, aţi văzut şi dumneavostră, Consiliul Local al Municipiului Timişoara are o nouă arhitectură. Au plecat unii, au intrat alţii… Lucrurile se mişcă şi acolo. Avem consilieri cu atitudine, cu luări de poziţie şi iniţiative pertinente, alţii sunt mai plaţi. Anumite nemulţumiri se vor reflecta în lista de candidaţi pentru alegerile din iunie 2016.

Aţi pierdut un consilier important, dacă tot a venit vorba, pe Radu Ţoancă…

Cu Radu Ţoancă am avut mai multe discuţii legate de activitatea sa atât ca şi consilier, dar şi în cadrul partidului. În cazul său, vorbim de o auto-izolare. Radu a ales să facă un pas în spate, să nu mai activeze, s-a poziţionat de câteva ori în afara grupului consilierilor. Da, au fost discuţii pe această temă, trebuie să recunosc, însă el a ales să aibă această atitudine. Nu este deranjant că a plecat, ci modul în care a făcut-o, adică fără să anunţe pe nimeni. A ales să fie coleg cu domnul Robu, asta e opţiunea lui şi o respect. Restul e istorie.

Aţi pomenit numele primarului Nicolae Robu şi aş vrea să vă întreb cât se poate de direct: îl puteţi învinge la alegerile de anul viitor?

Nicolae Robu are un avantaj în momentul de faţă: este primarul în funcţie. Iar cum legea spune că primarul se alege într-un singur tur, porneşte cu prima şansă. Dar s-au mai văzut răsturnări de situaţie neaşteptate. Cert este un singur lucru: candidatul PSD va fi unul puternic, unul care poate să câştige încrederea timişorenilor iar ca primar acesta va avea ca primă misiune să readucă normalitate în oraşul nostru. Şi spun asta pentru că acum asistăm la un haos generalizat, la un mod de lucru heirupist, fără cap şi fără coadă. Această dezvoltare accelerată a Timişoarei, cum îi place lui Nicolae Robu să spună, este de fapt o debandadă totală.

Acest candidat de care vorbiţi, aţi putea fi dumneavostră?

Eu nu exclud o candidatură pentru funcţia de primar al Timişoarei, dar acest lucru nu îl stabilesc eu. Suntem acum în faza unui sondaj de opinie realizat de specialişti în domeniu, iar dacă rezultatele acestei cercetări sociologice spun că eu sunt candidatul cu cele mai mari şanse de câştig, mă înscriu în cursă. Fără niciun fel de problemă.

Ce vă nemulţumeşte cel mai mult legat de activitatea primarului Nicolae Robu?

Sunt multe nemulţumiri legate de modul de administrare al acestui oraş, de felul în care sunt distribuiţi banii din bugetul Timişoarei, dar şi de atitudinea pe care primarul o are. Cred că Nicolae Robu are o mare problemă legată de modul de lucru cu oamenii şi de faptul că s-a înconjurat de câteva personaje pentru care administraţia publică este o mare necunoscută. Ajuns în această situaţie, a preluat toate rolurile posibile şi a ajuns specialist, cu ghilimelele de rigoare, în sănătate, economie, infrastructură, dezvoltare şi exemplele pot continua. Anturajul lui Nicolae Robu nu aduce beneficii Timişoarei, din păcate. Deciziile pe care le ia nu au parte de dezbateri publice, de consultări, iar Nicolae Robu se crede indispensabil acestui oraş, lucru pe care eu îl văd total greşit şi cred că timişorenii vor sancţiona prin vot această atitudine de vătaf.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *