S-au facut cartile pentru pensionarea JUPANILOR din Universitatea Politehnica Timisoara

S-au facut cartile pentru pensionarea JUPANILOR din Universitatea Politehnica Timisoara

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara (UPT), Viorel Serban este pregatit sa fie rector si la… pensie. Nu este singurul personaj din conducerea UPT care si-a facut „pensia usoara”. Peste cateva zile, pe 23 octombrie, prorectorul Corneliu Davidescu implineste 65 de ani – varsta la care se ia pensia in Romania. Legal… Pentru a se acoperi, rectorul Serban si viitoarea “trupa de pesionari” din conducerea UPT, au decis sa prelungeasca tacit mandatul a doi decani din UPT. Ambii oameni de certa valoare in domeniile lor. Aceste prelungiri insa, care nu au fost date in mandatul trecut, sunt alibiul prin care Viorel Serban va dori sa conduca Universitatea Politehnica din Timisoara din postura de „tanar pensionar”. Chiar si daca acest lucru nu va fi decat pentru cateva luni. banatulmeu.ro a vorbit cu cei mai implicati universitari din UPT in ciudatul fenomen de la Timisoara. Cu totii au acceptat o discutie deschisa. Unul singur a refuzat-o. Cel putin pentru moment…

Scandalul mocnit din UPT in care unii dascali nu sunt de acord ca cei ce au implinit 65 de ani sa mai detina functii de conducere, conform unui articol din Carta UPT, a inceput cu ceva vreme in urma. Initial au fost reprosuri, apoi sesizari interne. Nemultumirile din UPT au ajuns insa si pe masa Ministerului Educatiei, dar si la DNA. Articolul 206, paragraful 5 din Carta UPT este invocat de cei ce sustin ca la Politehnica din Timisoara se incalca legea. “Personalul pensionat , respectiv care a atins varsta de pensionare nu poate ocupa functii de conducere sau de administrare in universitate, la niciun nivel. Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel, inceteaza de drept la implinirea varstei de pensionare”, se arata la articolul 206, paragraful 5 din Carta UPT. Pare foarte clar. Inocentiu Maniu decanul de la Mecanica si Nicolae Vaszilcsin, decanul de la Chimie sunt ce doi dascali din UPT care detin functii de conducere in universitate desi au implinit varsta de 65 de ani, desi articolul 206 le interzice acest lucru. Cei doi sustin insa ca articolul 206 din Carta UPT nu se mai aplica pentru ca Carta e invechita si ei isi vor incheia mandatul la termenul stabilit de concurs –  2020.

Ilare Bordeasu dezamagit de cei doi decani

Vicepresedintele Alma Mater la nivel national, Ilare Bordeasu este unul dintre dascalii de la UPT extrem de dezamagiti de comportamentul colegilor lui ce nu vor sa plece de pe functii. Bordeasu este si presedintele comisiei de resurse umane din cadrul Senatului UPT. El a refuzat sa participe la votul la care cei doi decani au primit prelungire de activitate si tacit prelungirea de mandat in functia de deacan a facultatii pe care o conduc.  

„Articolul 206 aliniatul 5 din Carta UPT este incalcat flagrant si inacceptabil nu atat de catre cei ce sunt in functiile de conducere, cat de domnul rector ca sef al consiliului de administratie ce trebuia sa impuna respectarea prevederilor acestei carte universitare ca si garant al legalitatii si  normalitatii in Universitatea Politehnica din Timisoara. Incalcarea legii de catre cei doi decani: domnul Nicolae Vaszilcsin si Maniu Inocentiu este de asemenea pentru mine o mare dezamagire pentru ca valoarea profesionala evidenta pe care o au nu este incununata de o moralitate, o onoare, un respect al hainei de dascal despre care au vorbit atatia ani la rand inainte de implinirea varstei de pensionare. Ei sunt promotori ai acestor principii – ca trebuie sa respecti Carta, ca la 65 de ani nu este o rusine sa te pensionezi si poti continua in UPT sa continui o activitate fie din pozitia de conducator de doctorat, cum domniile lor sunt, fie din pozitiile de consilieri, fie din pozitia de a tine ore in functie de finantare. Insasi domniile lor au cerut pensionarea mentorilor pe care i-au avut. Nu vreau sa spun ca sunt mult mai buni ca dansii, dar le erau mentori si i-au format. Este trist ca si-au murdarit haina de dascal”, ne-a declarat Ilare Bordeasu.

In opinia profesorului universitar de la Mecanica mai multi oameni din UPT sunt vinovati de incalcarea Cartei UPT. Fiecare cu partea lui de vina.

“Stiu ca presedintele Senatului UPT a solicitat rectorului sa se respecte Carta, dar are vina ca nu a mers cu informarea pana la nivel de minister si in instanta ca sa ceara aplicarea prevederilor legale. Pe domnii decani, cu tot respectul pentru pregatirea profesionala, ii vad vinovati ca nu inteleg ca le-a incetat mandatul conform cartei si semnaturile lor pot sa produca un efect dezastruos. In sensul sa fie lovite de nulitate. Au dat dovada ca nu au onoare, respect fata de haina si nu stiu sa transmita tinerilor o mentalitate etica fata de legislatia si regulamentele in vigoare. Cel mai vinovat este totusi rectorul Serban, garantul normalitatii, garantul promovarii onoarei, respectarii hainei de dascal in UPT. Acceptul dansului tacit nu il scuza si nu ii ofera niciun argument de aparare in fata incalcarii Cartei”, mai spune Bordeasu.

Scoaterea articolului 206 din Carta UPT a picat de patru ori la vot

Presedintele Senatului UPT, profesorul universitar Radu Vasiu este si el convins ca Carta UPT este incalcata prin mentinerea in functiile de comducere a celor doi decani. Nu se simte insa amenintat ca Senatul UPT a permis ca Inocentiu Maniu, decanul de la Mecanica si Nicolae Vaszilcsin, decanul de la Chimie sa fie sefi si dupa ce au implinit varsta legala de pensionare.

 „Solutia nu poate veni decat pe linie administrativa. Daca nu, cineva poate sesiza si instanta, desi eu sper sa avem intelepciunea sa nu ajungem aici. Articolul 206 din Carta Upt este un articol valid, un articol din 2011 in carta universitara cand a fost introdusa si noua lege a educatiei. In patru randuri succesiv a incercat sa fie scos cand legea a fost modificata si prevedea posibilitatea ca o prevedere de genul asta sa nu mai apara in Carta. La vot a cazut de fiecare data si prevederea a ramas in Carta pentru ca asa a vrut comunitateea universitara prin vot. Carta este in utima instanta expresia autonomiei universtare care are rol de legislatie de ultim nivel ce ar trebui sa se aplice”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro, presedintele senatului UPT.

Intrebat daca nu se sperie ca este presedinte la un senat ce nu tine cont de Carta UPT, profesorul Vasiu nu a parut ingrijorat.

„Eu nu raspund din acest punct de vedere pentru ca atributiile mele nu sunt sa verific ci sa iau masuri in momentul in care nu se respecta Carta.  Noi ca si senat avem obligatia sa adoptam o anumita prevedere si sa sesizam cand Carta nu este respectata. Sesizare pe care am facut-o in numele senatului  – consiliului de administratie. Mai departe masurile de uz administartiv nu pot fi luate decat pe linie administrativa de catre cei care sunt in drept sa faca asa ceva”, ne-a mai spus Vasiu.

“De ce sa imi dau demisia cand facultatea de Mecanica merge foarte bine?”

Decanii acuzati de mai multi colegi ca ar incalca Cata UPT pentru ca detin functii de conducere si dupa 65 de ani au acceptat sa vorbeasca. Cu mici detalii pozitia celor doi este similara. Carta UPT a ramas in urma, iar articolul respectiv nu trebuie aplicat. Inocentiu Maniu decanul de la Mecanica si Nicolae Vaszilcsin, decanul de la Chimie au dat concurs pe functie in 2016. Conform mandatului semnat de rectorul Viorel Serban acestia sunt decani pana in 2020. Chiar daca atunci vor avea 68 de ani…

„Eu nu am cerut niciodata prelungirea functiei, eu am cerut prelungire de activitate in Senat. Legea actuala permite daca esti profesor activ sa ai functie administrativa. Carta noastra e facuta in 2011. De atunci nu a mai fost actualizata. Eu zic ca orice carta ce se respecta trebuie sa respecte legile romaniei. Eu ca membru in senat sunt dispus sa votez reactualizarea ei. Unele chestii s-au modificat, asta nu, probabil au fost interese. Am dat  concurs si am o decizie data de rectorul universitatii. Avem o conducere, un rector, el hotareste. De ce sa imi dau demisia cand facultatea de Mecanica merge foarte bine? Avem plus la admitere. Pentru ce sa imi dau demisia Ca vor unii sau altii? Daca cineva voia sau viza functia asta trebuai sa vina la concurs”, ne-a declarat decanul de la Mecanica, Ioncentiu Maniu.

Profesorul universitar Nicolae Vaszilcsin, decanul de la Chimie a acceptat o discutie fata in fata despre neintelegereile de la UPT. Pozitia lui este una transanta. Vaszilcsin sustinut neconditionat de colegi, dar si de rectorul Viorel Serban vrea sa isi duca la capat mandatul. Pana in 2020. Complet legal, sustine el.

„Carta UPT reprezinta instructiunile de ordine interna in universitatea noastra. Carta UPT trebuie sa respecte legile. Carta UPT a fost scrisa pe baza constitutiei, pe baza codului muncii si a legii invatamantului din 2011. In acea lege se specifica ca la implinirea varstei de pensionare – 65 de ani – mandatul pentru functiile executive inceteaza de drept, conform legii. Si in carta noastra se prevede exact acelasi lucru: ca la 65 de ani inceteaza de drept mandatul unei functii executive. Dar intre timp legea invatamantului a fost modificata. Este o lege organica in sensul in care tot ce se prevede contrar in  alte reglementari de pana atunci se elimina. In legea modificata, in varianta din 2017 accesibila pe internet, se poate vedea ca acea prevedere care limiteaza mandatul unei functii executive la 65 de ani a fost eliminata. Nu vad de ce ar trebui sa-mi dau demisia. Chiar daca ar exista aceasta prevedere in lege rectorul este cel ce trebuie sa dea un ordin, o dispozitie de incetare a mandatului. In carta Upt acel articol a ramas nemodificat. Carta se actualizeaza, dar nu poate fi modificata de la luna la luna cum apar modificarile legislative, dar orice articol al Cartei in momentul cand se constata ca incalca o prevedere a legii acel articol devine caduc – adica nu se aplica. Carta este in continuare aplicabila, dar acele articole ce incalca legea nu sunt aplicabile. Functia de decan am obtinut-o in 2016. (…) In mod normal mandatul meu este pe durata 2016-2020 . Atata timp cat m-am angajat in fata rectorului si a colegilor mei vreau sa il duc la capat. Candidatura mea a primit girul consiliului facultatii. Nu m-am dus sa candidez fara sa am sprijinul colegilor mei. Daca legea este incalcata intr-un fel, rezolvarea nu este intr-o demisie. S-a incalcat legea? Să rezolve problema cel care are autoritatea sa o rezolve, adica rectorul. Eu am fost la rector. L-am intrebat, am cerut parerea. Mi-a sus ca el nu are niciun motiv sa dea un ordin de incetare a mandatului”, ne-a spus profesorul universitare Vaszilcsin.

Decanul de la Chimie a avut si un mesaj pentru unul dintre profesorii din Politehnica care nu i-a impartasit ideile.

“Aceasta problema s-a pus de catre unii colegi in sedintele de senat. Pot sa spun ca este un coleg apropiat care a spus lucrurile acestea. E vorba despre profesorul Ilare Bordeasu. El  sustine ca dreptatea este de partea lui. Eu sustin ca nu trebuie sa imi dau demisia, dar accept un ordin. Fie si de destituire, sau incetare a mandatului fara nicio problema. Eu nu ma cramponez de scaunul acesta, dar spun si eu – colegul meu Ilare Bordeasu este presedintele de onoare al sindicatului din Politehnica. M-as fi asteptat de la el la alta atitudine, pentru ca si eu sunt om al muncii in Politehnica si membru fondator al sindicatului. M-as fi asteptat la un pic de ajutor si nu o astfel de atitudine adversa”, ne-a mai spus decanul de la Chimie.

Presedintele Sindicatului Liber din UPT, Corneliu Podoleanu cere respectarea legii in divergentele de la Politehnica din Timisoara.

„Trebuie sa se respecte legislatia in vigoare, respectiv legea 1 pe 2011 si Carta universitara. Am votat pentru continuarea activitatii de profesor a colegilor care au implinit varsta de pensionare si au fost la prima, respectiv a doua prelungire. Contractul de munca inceteaza de drept la implinirea varstei de pensionare. Conform legislatiei si hotararii de prelungire a senatului se va intocmi un contract pe perioada determinata cu toate drepturile fecuniare, problema pierderii functiei administrative: decan, rector, prorector, director de departament, director biblioteca, etc este rezolvata de articolul 206 aliniatul 5 din Carta UPT”, a declarat presedintele SLUPT, senatorul Corneliu Podoleanu.

Rectorul UPT, Viorel Serban nu a acceptat sa explice telefonic problema de la UPT care a ajuns si in atentia Ministerului Educatiei. El a dorit sa discute fata in fata despre subiect, dar „programarea” poate fi facuta doar incepand de joi, 12 octombrie.

VA URMA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *