Rectorul Viorel Șerban despre scandalul „pensionarii cu funcții” de la Universitatea Politehnica Timișoara

Rectorul Viorel Șerban despre scandalul „pensionarii cu funcții” de la Universitatea Politehnica Timișoara

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

La Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT), prorectorul Corneliu Davidescu și decanii de la Mecanică –  Inocențiu Maniu și cel de la Chimie – Nicolae Vaszilcsin au împlinit vârsta de pensionare, dar rămân pe  funcțiile de conducere. Pentru că un articol din Carta universității din Timișoara interzice funcțiile de conducere după 65 de ani, colegii au sesizat Ministerul Educației și procurorii. banatulmeu.ro  a discutat cu toți cei implicați în scandal.

Viorel Șerban: „Nu acționez după sentimente sau opinii

Rectorul UPT, Viorel – Aurel Șerban a acceptat și el să vorbească. A pus însă câteva condiții. Civilizate. Nu dorește interviu și nici comentarii la răspunsurile date. Doar câteva întrebări punctuale.

Legea educației are prevederi care sunt în contradicție cu cele din Carta UPT. Acesta este punctul de vedere al conducerii certificat de către biorul nostru juridic. Și pentru noi legea educației este superioară Cartei. Este simplu ca bună ziua, pentru că este o lege organică. (…) Eu sunt un om al regulilor și îmi place să respect regulile și ca să respect o regulă trebuie să am confirmarea biroului juridic. Eu nu acționez după sentimente sau opinii pe care mi le fac despre diferite persoane. Eu trebuie să acționez în virtutea legilor care sunt în acest moment în vigoare. Eu am primit răspunsul de la biroul juridic. Cred că el este în măsură să îmi spună dacă decizia legată de menținerea în activitate este corectă. Ea apare din punctul nostru de vedere foarte clar în Legea Educației, atâta timp cât ești titular îți păstrezi toate drepturile și obligațiile, iar în acest moment devine rațională această idee. Că dacă îți păstrezi toate drepturile ai și dreptul ca în urma câștigării unui concurs să îți păstrezi funcția obținută, ne-a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel Șerban.

Nu merge… schimbăm Carta…

Rectorul Viorel Șerban este acoperit de poziția biroului juridic al instituției pe care o conduce. Și de Legea Educației. Dacă se ține cont de Carta UPT, un fel de constituție a tuturor universităților, lucrurile stau diametral opus. Articolul 206, paragraful 5 din Carta UPT este cel ce a învolburat apele la Universitatea Politehnica Timișoara. „Personalul pensionat , respectiv care a atins vasta de pensionare nu poate ocupa funcții de conducere sau de administrare in universitate, la niciun nivel. Mandatele celor care dețin funcții de conducere sau de administrare, la orice nivel, încetează de drept la împlinirea vârstei de pensionare”.

Întrebat dacă Carta UPT trebuie schimbată, rectorul Viorel Șerban a fost categoric: „Eu cred că asta este soluția și probabil că așa se va și discuta. Probabil că acesta va fi pasul următor”.

Rufele murdare se spală în familie?

Rectorul Viorel Șerban, ca și alți șefi din UPT au impresia că scandalul a pornit pentru că cineva le vrea răul. În realitate Carta UPT, pe care ei au votat-o sau măcar se presupune că o cunoșteau, este singura care le creează acum probleme. Mai ales că această „Carta UPT” este una dintre puținele din țară restrictive când vine vorba de pensionare.

 „Sigur că și pentru prorectorul Davidescu, care în acest moment împlinește vârsta de pensionare (23 octombrie), rămân în vigoare prevederile ce au rămas și în celălalt caz. Dacă între timp prevederile se schimbă sigur voi fi obligat să iau măsurile în consecință. Cât despre mine – să așteptăm 2019. Nu este nicio problemă. Eu îmi doresc doar multă sănătate până în 2019, să pot să duc la bun sfârșit această imensă onoare pentru mine de a conduce o școală Politehnica, cu o tradiție de 100 de ani, cu profesori uriași și de aceea încerc să o respect. Să nu duc astfel de discuții în spațiul public pentru că este o instituție ce nu merită dusă în tot felul de dialoguri care cred eu se puteau rezolva, se pot rezolva și trebuie să se rezolve în interiorul instituției”, ne-a mai spus rectorul UPT.

Vin procesele…

Sindicatul din UPT a cerut o opinie juridică pe această temă și semnele nu sunt tocmai bune, în cazul unui proces pentru Politehnica din Timișoara.

(…)La momentul la care un cadru didactic universitar implineste varsta legala de pensionare (65 ani), ii inceteaza de drept contractul de munca si toate atributiile si competentele detinute in temeiul respectivului raport de munca cu Universitatea, inclusiv eventualele atributii de conducere (ex. Decan), iar continuarea activitatii didactice – dar nu si de conducere – poate avea loc doar in virtutea unui nou contract de munca, pe o perioada de 1 an, aprobat de Sentatul UPT. Iar functia de conducere (ex. decan) se vacanteaza si urmeaza ca universitatea sa organizeze un concurs public pentru ocuparea ei, conform art.214 alin.2 din Legea nr.1/2011”, este concluzia opiniei juridice a avocatului  timișorean Anton Iuhasz.

Foarte probabil sindicaliștii din UPT vor merge în instanță pentru respectarea legii în Politehnică.