Războiul de la Spitalul Județean Timișoara continuă: pacienți internați pe hol, asistente făcute “vaci”

Războiul de la Spitalul Județean Timișoara continuă: pacienți internați pe hol, asistente făcute “vaci”

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0
chirurgie vasculara

Războiul izbucnit la Spitalul Județean Timișoara între șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, directorul unității medicale și o parte din personalul medical de pe clinică nu pare să se sfârșească.

Astăzi, o infirmieră și o asistentă au povestit cum medicul Mihai Ionac jignește personalul, ajungând să le facă pe unele dintre acestea “vaci” sau “ciori”, iar una a fost amenințată că va fi tăiată cu bisturiul. “Am 30 de ani de activitate și îl cunosc pe domnul profesor Ionac de când era rezident. Jignirile la adresa personalului medical sunt de câțiva ani, de când a ajuns mai sus. Le-a spus asistentelor și infirmierelor că sunt incompetente, că nu-și fac treaba. Le-a spus ajutoarelor lui să meargă să le calce pe cap“, a povestit una dintre asistente.

Asistentele și infirmierele  nemulțumite de comportamentul lui Mihai Ionac au făcut o plângere împotriva sa către Colegiul Medicilor, precum și o sesizare conducerii Spitalului. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Mihai Ionac a fost sancționat cu tăierea a 10% din salariu, pe o perioadă de trei luni.

Pe de altă parte, medicul Mihai Ionac a precizat, astăzi, că toate acuzațiile care i se aduc reprezintă “o înscenare orchestrată de conducerea spitalului pentru a camufla realitățile cu care se confruntă pacienții zi de zi”.

Am acționat spitalul în instanță pentru că am fost sancționat, e dreptul meu să mă apăr și consider că mi s-a făcut o profundă nedreptate. Cred că ce se întâmplă acum este cu scopul de a influența justiția. Afirmațiile făcute de asistente ar trebui probate cu ceva. În timpul oricărei operații există momente tensionate, uneori e nevoie să strigi, să urli, la fel ca pe front, pentru a înclina balanța în favoarea pacientului. Sunt asistente care nu cunosc instrumentarul, am găsit de multe ori instrumentarul nespălat sau aruncat la gunoi. Mai trebuie să și muncim la locul de muncă“, a explicat Mihai Ionac.

Șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a mai precizat că, de trei ani, o parte dintre pacienți sunt internați pe hol, din cauza lipsei de paturi. Acum sunt 27, dar ar fi nevoie de aproximativ 35-40. Mihai Ionac spune că a făcut mai multe sesizări conducerii, dar văzând că nu este băgat în seamă, s-a adresat și ministerului.

Anul trecut am internat în jur de 1.800 de pacienți, dintre care 80% au suferit o operație vasculară. Să vină conducerea spitalului în Urgențe și în Policlinică și să facă triajul pacienților, dacă spun că nu internez doar urgențele“, a declarat Mihai Ionac.

Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timișoara, spune, însă, că subiectul pacienților internați pe coridor a fost creat “artificial” cu scopul de a distrage atenția presei de la scandalul cu personalul medical, în care este implicat.

Avem un ordin de ministru care alocă un număr de 27 de paturi Secției de Chirurgie Vasculară. Este obligația șefului de secție să gestioneze tratamentele, operațiile și internările în funcție de numărul celor 27 de paturi existente. Cred că practică un joc extrem de periculos, ca mersul pe sârmă, fără plasă dedesubt, pentru că continuă să țină internați pacienți pe coridoare, atât timp cât spitalul dispune de încă 180 de paturi de chirurgie, pe care pot fi internați acești pacienți, dacă există o colaborare cu ceilalți trei șefi de secții de chirurgie. Îi atrag atenția că asemenea situații nu vor mai fi tolerate în cadrul spitalului. O analiză realizată pe anul 2017 arată că unul din doi pacienți internați pe Chirurgie Vasculară nu reprezenta o urgență și putea fi programat”, a declarat Marius Craina.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *