Povestea „jupânilor pensionari” din Universitatea Politehnica Timișoara merge mai departe

Povestea „jupânilor pensionari” din Universitatea Politehnica Timișoara merge mai departe

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
4

Scandalul din Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) ajunge oficial în instanță. Conducerea UPT va răspunde în fața legii pentru că menține mai mulți pensionari pe funcții de conducere, deși Carta UPT interzice strict acest lucru. Așa s-a decis în ședința de luni, 30 octombrie, a sindicaliștilor din Politehnică. Este vorba de doi decani, un prorector și nevasta unui alt jupan din Politehnica. Vor mai urma și alții printre jupânii ce țin cu dinții de funcții.

Din cunoștiințele noastre este un caz singular în țară, în mediul universitar, prin care autonomia universitară, care conform Constituției este garantată și Legii 1/2011, art.123, alin (1)-(3), este pusă sub semnul întrebării, de către Conducerea UPT, pe o logică simplistă, prin care Carta universitară este tratată ca un simplu document intern. În urma ședinței Comisiei de Conciliere și Mediere din data de 26.10.2017, nu s-a ajuns la nici un acord cu privire la situația sesizată. Practic Comisia a constatat că nu are atribuțiile și prerogativele necesare pentru a tranșa această problemă.

În urma ședinței Consiliului SLUPT, din data de 30.10.2017, s-a hotărât demararea acțiunii în instanțe  pe speța, care vizează art. 206, alin.(5) din Carta UPT, coroborat cu articolul 289, al (1), (3) și (6) din Legea 1/2011- Legea Educației Naționale – actualizată și Metodologia aprobată de Senatul UPT – care vizează prelungirea de activitate ca titular în UPT și totodată dacă a fost respectat Codul Muncii, cu privire la această speță. Am fost împuternicit de către Consiliului SLUPT, să fac toate demersurile pentru a merge în instanță, pe această speță.

Concluzia desprinsă în urma dezbaterilor din cadrul Consiliului SLUPT, este că numai o instanță de judecată poate da soluția, noi nu avem aceste prerogative.  Nu acuzăm pe nimeni, noi dorim să intrăm într-un climat de normalitate în UPT, respectiv să știm și noi dacă autonomia universitară garantată de Constituția României, există cu adevărat în România și care este forma corectă de exprimare, dacă nu Carta universitară.

Poate că unii cititori ai dvs. se întreabă,  cum este tratat acest subiect la celelalte universități din țară, răspunsul este simplu, unii au alte „repere morale” și nu au ajuns la asemenea discuții, deși la ei în Cartă nu există restricție printr-un astfel de articol, și-au dat demisia din funcția de conducere, nu s-au ascuns sub paravanul unor “interpretări legislative” și nici nu au așteptat ca cineva să le ceară acest lucru, au făcut acest gest pur și simplu din onoare, lucru care la noi, să interpreteze cititorii dvs. cum doresc. Să știți  că și la noi în UPT, există astfel de cazuri de Decani, Directori de Departament, Academicieni, care au ocupat anumite funcții de conducere și au părăsit funcția de conducere la împlinirea vârstei de pensionare, suntem onorati de prezența lor ca și cadre didactice de bază, în rândul colectivițății noastre academice, ar putea fi un exemplu bun de urmat.

O întrebarea pe care mi-o pun tot mai mulți colegi din țară: totuși ce îi reține să nu părăsească funcțiile de conducere? Nu îmi pot explica ce este: orgoliul, accesul la resurse, polițe de plătit, habar nu am de ce atâta înverșunare pe o chestiune atât de simplă. Aici nici măcar nu trebuie să dovedești cuiva că ai dreptate sau nu, este o chestiune de conștiință, dacă tot vorbim de mediul academic, care are pretenția de etalon al societății„, a declarat pentru www.banatulemu.ro președintele sindicatului din UPT, Corneliu Podoleanu.

 

 

 • Student

  La UPT totul e expirat, de la pensionarii care conduc UPT-ul pana la cursurile care ni se predau. Pensionarii astia ne predau din carti si culegeri (reeditate) de dinainte de anii ’90, limbaje si algoritmi de programare care nu se mai folosesc in industrie tot din anii ’90 daca nu chiar anii ’80. Haideti domnule rector, pensionati aceste relicve academice si aduce-ti profesori tineri si capabili cu respect fata de CARTA UPT, care sa predea conform cerintei din industrie.

  • Dormiti linistiti

   Cu regret trebuie sa-ti spun ca marea masa a tinerei generatii are nivel la fel (si <<) de scazut ca pensionabilii. De ei e multa spoiala si superficialitate. Intelegerea facila e un risc major pentru superficialitate. In ultimii zece ani a intinerit corpul de profesori. La clasificarea est europeana insa, UP a scazut ! Acest adevar te contrazice. La clasificarea internationala (care e pe bune), Romania subPSDista nici macar nu mai participa ! Cei buni sunt rari de ambele parti, si NEDORITI. Acestia nu au loc de gastile de derbedei !

   • Viktor

    Ei nu zau? ce-ar fi sa treaca studentii la catedra, sa se autoinvete, sa-si dea diplome? Doar ei nu sunt nici PSD, sunt tineri (cel mai important argument), se pricep la toate chiar daca nu stiu nimic, n-au de-a face cu oculta „Orizonturi Universitare” nici cu ASC (cel mult cu ligile si ligusoarele mai noi) si tot asa. le mai da si PMP, PNL si USR „binecuvantarea” si, gata, s-au rezolvat toate!

 • Dormiti linistiti

  Un articol bun ! La o universitate normala, cu oameni de valoare, eroii din poveste s-ar numi seniori. La noi cred că până și jupân e cam mult, că din sârbește ar insemna primar ! Mai potrivit ar fi să le spunem ciocoi ! Vechi (de la organizatia oculta comunistă Orizonturi Universitare si ASC la care aspirau) și noi (de stânga și de dreapta) ! Nu conteaza, numai să fie in față.

  Putem trage o concluzie: La UPT nu contează dosarul ! Contează cine face legea!

  Acum, pentru ani multi, ar dori sa rămână pe functii până ajung ca faraonul Tutankamon, ala din bandaje ! De-aia ministrul Funeriu a fost atat de urât ! De ei !