ONG-uri din Timișoara, revoltate că Poliția Timiș a întocmit dosare penale pentru postări pe Facebook: „Se instalează dictatura”

ONG-uri din Timișoara, revoltate că Poliția Timiș a întocmit dosare penale pentru postări pe Facebook: „Se instalează dictatura”

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Mai multe ONG-uri din Timișoara sunt revoltate de faptul că Poliția Timiș a întocmit două dosare penale pentru postări pe Facebook din timpul protestelor față de legile justiției. Organizațiile civice consideră că polițiștii timișeni nu trebuiau să facă acest lucru, întrucât nimeni nu a incitat public la violență pe rețeaua de socializare.

Organizațiile neguvernamentale semnatare privesc cu îngrijorare interesul subit al Poliției Județene Timiș de a investiga presupuse fapte de incitare publică săvârșite pe rețelele sociale de organizatorii protestelor civice. Suntem surprinși că această campanie de așa-zisă curățare a mediului virtual de posibili infractori periculoși a început prin anchetarea unor oameni care își exercită unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, dreptul la liberă exprimare. Facem precizarea că toate protestele desfășurate anul trecut în Timișoara au avut aviz de la Municipalitate și s-au derulat fără incidente, într-o perfectă colaborare cu Jandarmeria Română. În niciunul dintre aceste proteste nu s-au înregistrat acte de violență sau alte fapte condamnate de Codul Penal, așadar prezumția de incitare publică nu este justificată„, transmite Inițiativa Timișoara.

Totodată, ONG-urile timișorene cred că treptat, în România se instalează autoritarismul și dictatura. „Deschiderea unor dosare penale pentru presupuse fapte înregistrate în mediul virtual, reprezintă punctul culminant al campaniei de persecuție politică a celor care se opun actualului regim politic. Orice cetățean român care îndrăznește a se exprima împotriva politicilor cleptoratice ale puterii politice actuale, riscă din acest moment să fie hărțuit, încarcerat sau chiar condamnat după modelul instituit în Rusia sau Turcia. Atenționam cetățenii că autoritarismul și dictatura se instalează treptat, prin învrăjbirea diferitelor categorii sociale, prin folosirea unor instituții publice ca instrumente politice de represiune, prin modificările legislative nedemocratice,prin abuzurile repetate la adresa drepturilor civile etc„, se arată în comunicatul de presă al ONG-urilor din Timișoara.â

În final, organizațiile civice îi îndeamnă pe timișoreni să participe la următorul protest care va fi organizat la Timișoara în data de 20 ianuarie, de la ora 18.00, în Piața Operei, pentru că „democrația trebuie apărată de noi toți, prin toate mijloacele pe care democrația și avansul tehnologic ni le permit, în mediul virtual cât și în stradă„.