Nicu Fălcoi, senator USR Timiș: “Prim-ministrul viitorului Guvern al României va fi din USR!”

Nicu Fălcoi, senator USR Timiș: “Prim-ministrul viitorului Guvern al României va fi din USR!”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Interviu cu Nicu Fălcoi, senator Uniunea Salvați România (USR) Timiș, secretarul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, din cadrul Senatului României.

 

Domnule Nicu Fălcoi, se tot vorbește că în USR există o mare democrație. Ce înseamnă asta?

Da, în Uniunea Salvați România, avem o adevărată democrație internă. De exemplu, vom organiza un referendum intern în luna august, iar așa ceva nu a mai avut loc în niciun partid politic. Toți membrii vor fi consultați în legătură cu un subiect actual, de  modificare a articolului din Constituția României, cu privire la alcătuirea familiei. În august, vom avea o săptămână în care fiecare membru al USR va avea timp să voteze online, iar votul va fi secret.

Cum de ați ajuns la ideea aceasta de democrație internă în USR?

Vrem să schimbăm modul de a se face politică în România. Asta e ideea. Fiecare dintre noi de aceea a intrat în USR. Primul pas este ca în interiorul partidului tău să existe democrație. Cum altfel să o impui în afara organizației tale?

Credeți că va funcționa?

Noi așa vrem. Referendumul este cel mai semnificativ proces democratic. Noi suntem oamenii care în ultimii ani am fost în stradă de fiecare dată când a avut loc o manifestație împotriva abuzurilor pe care le făceau guvernanții, noi, viitorii useriști, am ieșit în stradă. Atunci eram anonimi. Nu eram organizați în partid. Fiecare venea pentru el și pentru familia lui. O parte a reușit să se reunească în USR. Prin urmare noi tot timpul vom fi vocea străzii în politică. Noi suntem singura opoziție reală, iar cei de la PNL, dacă vor să facă opoziție adevărată, îi așteptăm lângă noi.

De credeți că PSD funcționează cu acest sistem dictatorial intern?

Întotdeauna a fost așa în acest partid. Acum, Dragnea îi ține pe toți în mână, prin sinecurile și stimulentele financiare pe care le are fiecare, date de către partid. În momentul în care unul nu face cum i-a zis Dragnea, nu mai primește nimic, bani sau funcție. Atunci, poți să îi ții în frâu pe toți, iar sistemul funcționează foarte bine. E mai rău ca în armată. Ordinele se execută, nu se discută. Oricine are o opinie diferită de a șefului zboară.

Cum stă USR-ul cu sinecurile în partid?

Noi nu avem ce să oferim.

Nu credeți că de aceea e această democrație internă?

Nu. Și noi putem să propunem oameni în funcții, dar noi propunem pe competențe nu pe prietenii. Aceasta este diferența între noi și ei. Parlamentarii USR sunt în comisii unde au un cuvânt greu de spus, datorită competenței. Nu ne-am dus să fim și noi undeva. Eu nu sunt aiurea în Comisia de Apărare, ci eu am fost 20 de ani pilot de vânătoare pe supersonice, am fost cadru militar. Noi, parlamenarii USR, ne-am dus în comisiile unde avem cele mai multe competențe. Eu mi-am asumat domeniul ce ține de apărare. Sunt  secretarul Comisiei de Apărare din Senatul României, membru în Comisia de Supraveghere SIE și în Adunarea Parlamentară NATO. Consider că în zona aceasta mă pricep cel mai bine, drept dovadă oamenii mă ascultă când vorbesc.

Ce mare reușită ați avut în poziția pe care o aveți?

Eu sunt singurul parlamentar care a reușit să adune toate structurile care se află în subordinea Comisiei de Apărare, atunci când a fost vorba de legea salarizării unitare. Nu știu dacă în istoria Comisiei de Apărare s-a mai întâmplat așa ceva. Eu personal am reușit să îi aduc pe reprezentanții acestor structuri, să avem discuții. Aceste structuri nu au sindicate, fiindcă atunci era ușor să meargă la guvern pentru dezbateri. Când a apărut primul proiect al legii salarizării unitare, am convocat toate instituțiile, care și-au trimis oamenii la dezbateri. Atunci am venit cu 35 de pagini de amendamente, la lege. Faptul că Olguța nu le-a luat în seamă, decât vreo două, este cu totul altceva. A fost decisă să respingă orice venea de la opoziție, deși inclusiv senatorii PSD din comisie au votat pentru aceste amendamente.

Care este cel mai important obiectiv pe termen lung al USR?

Să dăm prim-ministrul viitorului Guvernul al României, la următoarele alegeri din decembrie 2020!

Gh. M.