Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş: “Încă un an pierdut pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara”

Nicu Fălcoi, senator USR de Timiş: “Încă un an pierdut pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara”

- in Locale, Sanatate, Stiri
1

Într-un județ în care statisticile arată că numărul bolnavilor de cancer este mai mare decât media la nivel național și într-un oraș unde vin pentru tratament pacienţi din toate ţara, construirea Institutului Regional de Oncologie de pe Calea Torontalului rămâne un proiect pierdut pentru Timişoara?

Nicu Fălcoi, senator USR Timiş, a încercat să caute un răspuns concret şi să facă lumină în acest extrem de încurcat proiect, care a fost abandonat de peste 15 ani. Primul demers a fost făcut către Ministerul Sănătăţii, de unde Fălcoi a încercat să obţină un răspuns edificator. Din păcate, misterul pare a se adânci şi mai tare.

Despre Institutul Regional de Oncologie se vorbește de foarte mulți ani. În acest răstimp, s-au făcut zeci de promisiuni și s-au alocat fonduri. Pe hârtie. Stadiul în care se află un obiectiv medical de interes major este cel redat în imaginea de mai jos. Pentru a afla detalii despre modul în care au fost sau nu utilizați banii (acei bani alocați, din păcate, doar pe hârtie) i-am solicitat ministrului Sănătății, domnului Florian Bodog, informații despre suma exactă care a fost cheltuită de la începutul anului și până în prezent din totalul alocat pentru anul 2017. Am mai încercat să aflu, printre altele, cauzele pentru care întârzie atât de mult începerea lucrărilor, dar și concluziile desprinse de ministrul Sănătății în urma discuțiilor purtate, la finalul lunii mai a.c., cu responsabili din cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș. Am aflat, negru pe alb, că până la momentul în care mi-a fost transmis răspunsul, nu fuseseră utilizate fonduri din totalul prevederilor bugetare aprobate pe 2017 pentru obiectivul de investiții “Institutul Regional de Oncologie Timișoara”. Nu cred ca între timp lucrurile să se fi schimbat. În rest, absolut nicio referire la eventuale responsabilități sau la termene asumate. Probabil pentru că, în codul nescris de conduită al PSD, lucrurile care NU se fac ori furturile care se pregătesc sunt învăluite, întotdeauna, în tăcere… Mă consider un fel de Don Quijote care se luptă cu morile de vânt. Am senzaţia că nimeni nu doreşte să se facă ceva acolo. Şi anul acesta s-au primit bani pentru începerea activităţilor acolo, dar se pare că totul este blocat de o contestaţie la o licitaţie. O să mă interesez mai mult. Nu vreau să acuz pe cineva până nu am o dovadă clară, dar parcă nimeni nu vrea nimic acolo”, este de părere senatorul USR Timiş, Nicu Fălcoi. (Detalii despre conținutul întrebării, aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/FALCOI%20N%20464%20A.pdf)

Gh. M.