Italienii ajută Timișoara să salveze clădirile istorice degradate

Italienii ajută Timișoara să salveze clădirile istorice degradate

- in Administratie, Locale, Stiri
0

În cadrul campaniei Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, vineri seara, Asociația Expose Architecture și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza – Roma, Camera de Industrie și Comerț a Italiei, au lansat un proiect, în premieră absolută pentru Timișoara.

Raluca Pescar, președinta  Asociației Expose Architecture, a spus că astfel cu sprijinul italienilor și a oamenilor de afaceri vor fi renovate între 20 -30 clădiri istorice de patrimoniu, în următorii ani. Noul proiect este menit să contribuie major la o schimbarea concretă în bine a stării imobilelor istorice extreme de degradate ale orașului. În același timp, a fost vernisată și expoziția Timișoara Premium Exposed City, la Galeria Pygmalion. “Este conoscut faptul că Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, însă centrele istorice au nevoie de ajutor pentru a fi renovate. Timpul este scurt și sunt multe de făcut. Expoziția este una duală. Cu mostre de bune practice în restaurare din Timișoara și din Roma. Este un transfer de cunoștințe dinspre capitala Italiei, spre Timișoara. Este un suport și un ajutor pe care Italia îl oferă orașului nostru pentru a fi pregătit pentru lucrările de restaurare a patrimoniului istoric”, a spus Raluca Pescar.

În acest sens au fost demarcate și o serie de acțiuni (cursuri de restaurare, expozitii de bune practici) care să ajute la pregătirea / promovarea / restaurarea clădirilor istorice. Din 2017, demersurile vizează, în mod direct, pregătirea orașului pentru Capitala Europeana a Culturii 2021.

Gh. M.