INEDIT: Lectorat bulgar în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara

INEDIT: Lectorat bulgar în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Consulatul Onorific al Republicii Bulgaria la Timișoara a inițiat demersurile în vederea înființării unui lectorat bulgar în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

La începutul săptămânii a avut loc o întâlnire între  prof.univ.dr. Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest din Timișoara și reprezentanții Consulatului Onorific al Republicii Bulgaria la Timișoara, Excelența sa Consul Onorific Gheorghe Nacov și consilierul Iasmina Petronela Rada. S-au purtat discuții pe tema deschiderii unui lectorat bulgar în cadrul Universității, fiind înaintată și o scrisoare de intenție din partea Consulatului Onorific al republicii Bulgaria la Timișoara în acest sens.

Discuții pe această temă au fost purtate încă de anul trecut între reprezentanții celor două state, initiativa fiind susținuto la cel mai înalt nivel atât în Bulgaria, cât și în România.

Acest proiect a fost dezbătut pe larg și în cadrul Ambasadei Republicii Bulgaria la București, fiind susținut nu numai de aceasta, ci și de către Ministerul Învățământului și Științei din Bulgaria, Agenția de Stat pentru Bulgarii din Diaspora, Liceul Teoretic “Sf. Kiril si Metodii” din Dudeștii Vechi și Federația Comunității Bulgare din România. Toate aceste instituții și-au exprimat disponibilitatea de colaborare prin scrisori de susținere.

„Reprezentanții Consulatului Onorific al Republicii Bulgaria la Timișoara considerăm esențială existența acestei structuri care să permită studierea limbii bulgare, având în vedere atât diversitatea etnică prezentă în special în zona Banatului, cât și importanța conservării identității naționale a cetățenilor romani apaținând minorității bulgare. Aceasta structură ar constitui un instrument educațional de înalt nivel, care ar întătri prestigiul de care se bucura la nivel international Universitatea de Vest. Deschiderea unui lectorat bulgar constituie un pas important în realizarea obiectivelor Consulatului, prin prisma faptului că promovează cultura şi civilizaţia bulgară și contrbuie la conservarea identității naționale a cetățenilor apaținând minorității bulgare. Această structură care ar permite familiarizarea studenţilor și cadrelor didactice cu limba, cultura şi civilizaţia bulgară și cu valorile literaturii bulgare, cu evoluţia curentelor estetice, a gustului şi a modificărilor intervenite în evoluţia ei, cunoaşterea celor mai reprezentative opere din literatura bulgară, precum și însuşirea deprinderilor de traducere şi retroversiune”, spune Iasmina Petronela Rada.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *