Ilare Bordeasu trage semnalul de alarma! Jupanii din Politehnica Timisoara sunt în stare de orice pentru a ramane ilegal pe functii

Ilare Bordeasu trage semnalul de alarma! Jupanii din Politehnica Timisoara sunt în stare de orice pentru a ramane ilegal pe functii

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Jupanii din Universitatea Politehnica din Timișoara continuă să țină cu dinții de funcții. Acțiunile în justiție împotriva conducerii instituției care a dat cu legea de pământ au fost prelungite la nesfârșit. Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara (SLUPT) a dat în judecată conducerea instituției de învățământ superior într-un proces maraton. Motivul: doi decani: Nicolae Vaszilcsin  (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică), dar și prorectorul Corneliu Davidescu au rămas pe funcții de conducere deși au depășit de multă vreme vârsta de 65 de ani. Un articol din Carta UPT, în strictă concordanță cu Legea Educației nr.1 din 2011, revizuită și adăugită, interzice clar acest lucru. Prezentarea pe fond în proces are loc pe 14 februarie.

„În lupta care se duce la ora asta cu justiția, pe plan politic, am senzația că o parte din vină o are și justiția. Nu mă refer la condamnările politicienilor, ci la tărăgănările pe spețe clare, înțelese de orice om, unde legea este evidentă. Spre exemplu nu știu dacă e nevoie de atâtea ședințe de instanță după apelul făcut de sindicat în instanța civilă împotriva colegilor din Politehnica Timișoara care încalcă legea și Carta UPT. Procesul ține de aproape doi ani. Este o speță clară pentru orice om cu bun simț. Cu atât mai mult pentru un jurist. Am discutat cu avocați, cu judecători și procurori. Toată lumea ne dă dreptate, prevederile sunt clare. Nu vreau să incriminez judecătorul. Sunt ferm convins că orice judecător este cinstit și nu se lasă influențat. Dar ceea ce se întâmplă este stupefiant. Înfățișări peste înfățișări, dovezi peste dovezi. Au încercat să  tărăgăneze și au adus oameni să intervină în proces. E clar cei incriminați de către noi: decani, prorectori, prodecani țin cu dinții de funcții cu gândul că se tot amână până când se termină mandatul și nu li se poate întâmpla nimic. Lumea speculează că intenționat se tergiversează procesul prin intervenții și relații. Totul pentru a nu se da o soluție, ca și în cazul Darius Vâlcov. Mai ales că cei acționați în instanță se laudă că o vor tot tărăgăna așa până când li se va termina mandatul și vor avea bucuria și plăcerea să ne râdă în nas că nu am avut ce să le facem chiar dacă au încălcat legea”, ne-a declarat profesorul universitar Ilare Bordeașu, vicepreședintele național Alma Mater și președinte de onoare al sindicaliștilor din Politehnica Timișoara.

Sub pretextul precedentului creat rectorul Viorel Șerban vrea să conducă Politehnica din Timișoara și după împlinirea vârstei de 65 de ani. Rectorul Șerban nu a acționat și în mandatul trecut la fel. În mandatul 2012-2016 rectorul le-a transmis tuturor persoanelor ce dețineau funcții de conducere și care au împlinit 65 de ani că le-a încetat mandatul de conducere. Unii au mai fost ținuți interimari cât permitea legea, dar fără a li se plăti suma cuvenită pentru menținerea funcției de conducere. Unii dintre cei ce au trebuit atunci să părăsească funcțiile de conducere sunt încă plătiți ca titulari de UPT. Vladimir Crețu, Dan Dubină, Monica Izvercian sau Dumitru Toader sunt doar câțiva dintre cei ce au primit de la același rector invitația să părăsească funcțiile de conducere la împlinirea vârstei de 65 de ani. Interesant este că în primul an al noului mandat, în toamna lui 2016, s-a părut a respecta CARTA. După, când au venit interesele, rectorul Șerban nu a mai aplicat aceeași măsură, și-a schimbat poziția și a dat prelungire de activitate în veselie și cu posibilitatea de a mai rămâne pe funcții de conducere după împlinirea vârstei de 65 de ani. Contrar Cartei UPT, a Hotărârilor Senatului și a legilor în vigoare.

Se vede clar că acești oameni încalcă legea și Carta din motive de caracter și calitate. Oameni care au aplicat legea și Carta atunci când nu erau în această situație. Orice om simplu din Politehnică care a văzut ce s-a întâmplat cu oameni valoroși care au fost pensionați și pentru care s-a respectat legea și Carta, iar acțiunile noastre sunt blocate și tărăgănate ajunge să îi fie scârbă de justiție pentru că generează această stare de suspiciune”, mai spune Ilare Bordeașu.

Profesorul Ilare Bordeașu a făcut și o plângere penală la Procuratură pentru abuz în serviciu împotriva conducerii UPT, pe aceeași speță. Și aici lucrurile sunt tergiversate parcă la infinit.

Cel mai mult mă stupefiază procedura penală. Am fost, am prezentat la prim-procuror cazul. Acolo am înțeles că mi s-a dat dreptate, dar au urmat apoi nenumărate amânări. Am făcut apel la forurile superioare, la procurorul general, la Înalta curte de Casație și Justiție. Nu înțeleg cum nu se ia o decizie. Am sau nu am dreptate? Să știu să merg mai departe, dar să tărăgănezi și să nu începi audierea este ciudat. Am primit de la doamna prim-procuror că se va soluționa în termen rezonabil. Acum un an am primit că va intra cu prioritate. După declarația mea la polițistul care ancheta cazul nu s-a mai întâmplat nimic”, mai spune Bordeașu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *