Ilare Bordeasu: „Romania este condusa pe un fel de mentalitati mafiote„

Ilare Bordeasu: „Romania este condusa pe un fel de mentalitati mafiote„

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Profesor universitar renumit, cu nenumărate cărți în domeniul cercetării, Ilare Bordeașu a intrat în politică convins că va putea muta munții din loc. Dupa nici doi ani a realizat că nu poate face aproape nimic… Și a renunțat la tot ce înseamnă politică. Profesorul universitar de la Timișoara vorbește acum fără perdea despre protestele anti-PSD. Despre jandarmi, huligani și instigatori, dar și despre marea minciună din buzunarele românilor. Despre oamenii corupți și despre cei ce pleacă capul doar pentru că lor le merge încă bine. Fostul consilier local ALDE povestește acum și despre adevăratele motive care au condus la decizia de a renunța la funcția de consilier local și de membru ALDE.

Cum vi s-au părut, din fața televizorului, protestele anti-PSD de la București?
În primul rând protestele nu cred că au fost împotriva PSD ca partid. Ca și consilier local de Timișoara am văzut că PSD are și oameni profesioniști, valoroși și nu înțeleg din ce motive sunt ținuți în spate, în umbră. Nu înțeleg de ce nu au curajul să iasă în față, să își spună punctul de vedere. Despre PSD-iștii pe care i-am cunoscut local nu pot să am decât cuvinte de laudă.

Dacă nu au fost împotriva PSD împotriva cui au fost protestele?
Au fost împotriva a ceea ce se întâmplă în România sub conducerea actualului guvern, a actualei conduceri – Alianța PSD-ALDE.
Este chiar atât de grav ce se întâmplă în România?
Părerea mea că este foarte grav. Avem cel mai slab guvern, cu foarte puțini oameni competenți. Pe cei cu adevărat profeșioniști, de care sa nu îți fie rusine, îi poți număra pe jumătate din degetele de la o mână. Este o rușine ce face doamna Dăncilă, este o rușine cum se comportă și o susține conducerea la nivel de parlament – PSD-ALDE. Nu are sens să ne ascundem, populația vede. Dar nu numai pe doamna Dăncilă ci și alți miniștrii. Se știu. Se vede din altă constelație solară. Ieșirea oamenilor a fost pentru că țara este pe un drum descendent…
Acum când au crescut salariile și pensiile?!
Hai să fim serioși. Au crescut salariile, dar oamenii trebuie să se obișnuiască să nu mai vorbească despre creșteri de salarii. Să ceară creșterea nivelului de trai. Și eu sunt unul dintre profesorii care au beneficat de acea creștere de 20% și am trimis către Alma Mater concluziile mele. Cu creșterea realizată cumpăr mai puțină benzină față de cât cumpăram pe timpul guvernelor Ponta și Cioloș. Cumpăr mai puține pâini, cu mult mai puține, și cumpăr mult mai puțini euro. Din același salariu, dar de data aceasta mărit. Doar trei exemple. Lumea dorește ca în parlament să ajungă oameni curați, competenți, cu respect față de țară și de cetățeni. Nu oameni care sunt condamnați chiar și în prima instanță. Politicienii trebuie să învețe să aibă respect și să transmită un model de respect al caracterului, al hainei pe care o poartă.
Cei acuzați susțin că li se fac dosare politice…
În momentul când ți s-a deschis un dosar penal este posibil să fie greșit, să fie răzbunare politică, așa cum s-a văzut că există, dar tu trebuie să ai demnitatea să pleci, să nu ții cu dinții de funcție, că să îți aperi haina pe care o porți și chiar și partidul. Când s-a dovedit că ți s-a făcut un dosar politic, trebuie să răspundă cei ce ți-au făcut doarul politic: judecători, procurori. Dar tu ai obligația să pleci din funcția aia. Să dai dovadă de acuratețe și demnitate. Să arăți ca nu ai venit doar pentru interes personal. Ceea ce nu este cazul domnului Dragnea și a multor alții. Oamenii care au venit în piață doresc o țară curată, un parlament curat, doresc oameni competenți, oameni cu demnitate în fruntea țării.
Credeți că România este condusă rău?
Eu cred că România este condusă pe un fel de mentalități mafiote, în care se promovează non-valorile. Guvernul este cel mai viu exemplu. Tot mai mulți români gândesc la fel. Oamenii valoroși și profesioniști sunt scârbiți, nu au voie și nu sunt lăsați să iasă în față. Sunt folosiți doar pentru imagine. Se promovează numai nepotismul și pupincurismul. Adevărurile nu pot fi rostite dacă cei care sunt șefi nu le agreează și…atunci se trece la marginalizare, denigrare, pentru că cei fără pregătire, hai să zicem fără prea multă școală, sunt mai mulți și ei trebuie să fie decidenții.
Foarte mulți susțin că intervenția jandarmilor față de protestatari a fost prea în forță…
Ca om ce am făcut armata doi ani și am depus și un jurământ eu nu aș judeca jandarmii în masa lor. Condamnabili sunt comandanții și cei ce au dirijat. Pentru toți este clar că a fost un scenariu. Jandarmii au acționat la o comandă, nejustificat. Oamenii aceia au fost pașnici.
Pașnici au fost și cei ce au aruncat cu bucăți de caldarâm în jandarmi?
I-au gsit pe cei ce aruncau cu bucăți de caldarâm? Nu era nicio problemă să îi găsească și să îi scoată din momentul în care au început să inițieze acțiuni perturbatoare, recalcitrante, huliganice. Eu i-aș numi huligani pe cei care s-au manifestat în așa fel. Dar aceia, nu cumva au fost oamenii lor? Eu încep să îi văd parte din scenariu.
Oamenii PSD?
Oamenii celor ce au făcut acest scenariu. Din puterea politică, clasa politică, clar, asta rezultă. Cu contribuția jandarmilor, a Ministerului de Interne, cu contribuția la vârf a actualei clase politice conducătoare. Este simplu și vizibil pentru oricine a făcut armata și orice om cu gânduri bune care vede că o manifestație pașnică se transformă într-un război români contra români. Asta nu se face decât cu un scenariu dinainte stabilit. Nu așa se apără instituțiile statului de drept.
Credeți că vor avea rezultate protestele din 10-11 august?
Lupta mediatică pe evenimentele din 10-11 august tebuie să aibă un rezutat. E clar că ministrul de interne trebuie să plece, e clar că conducătorii forțelor de ordine și cei ai jandarmilor trebuie să își asume răspunderea și să plătească chiar cu pușcărie. Iar civilii recalcitranți să fie condamnați. Acțiunile lor au fost de instigare și din cauza lor au reacționat jandarmii militărește și au suferit oameni nevinovați ce au venit să ceară în România insturarea statului de drept. Ceeea, încă, ce nu avem acum.
Protestul nu se anunța totuși unul pașnic. Cum poți să îi înțelegi pe cei ce s-au dus acolo cu copiii mici după ei și apoi înjurau mai rău ca țiganii că au fost gazați. Dumneavoastră ați fi mers alături de copiii sau nepoții dumneavastră la acest protest?
Da, dacă eram în București eu m-aș fi dus pentru că nici eu nu mai suport modul ăsta de manifestare, nu mai suport terfelirea legilor justiției pe care le așteptam de bun augur și au devenit obiectiv pentru scăparea penalilor. Eu sunt unu dintre cei care au votat ca penalii să nu mai aibă ce căuta în parlament. Nu gandi nici aministierea corupților și tuturor condamnaților.
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care ați renunțat la ALDE și la funcia de consilier local?
Am renunțat la ALDE pentru că a devenit satelitul PSD. Nu mai este ALDE pentru care am intrat în ALDE. Am intrat pentru niște principii sănătoase: să se promoveze valorile, transparența, morala, să existe oameni cu competențe pentru posturile pe care le ocupă și prima noastră grijă să fie românii. Aceste lucruri nu se întâmplă. Am avut o discuție importantă cu unul dintre oamenii la vârf din ALDE legată de ceea ce se întâmplă în Universitatea Politehnica Timișoara. Mi-a spus că lui i se pare firească încălcarea Cartei. Stupefiant răspuns! Și vorbesc de stat de drept. Ce ciudat să vorbești de legislație, dar să o încalci de câte ori ai ocazia. Din consiliul local am plecat pentru că nu am fost susținut deloc. Toți văd doar lupta cu domnul Robu. Eu nu văd lupta cu domnul Robu ci lupta petru cetățeni. M-a deranjat pentru că eu nu voiam să lovesc în domnul Robu, ci să aduc ceva pentru cetățeni. Și nu am fost suținut. Am tot cerut să făcem propuneri de proiecte pentru cetățeni, dar nu au venit cu nicio idee, pentru că dintre oamenii pe care îi știam cu competențe și cu care am fost în campanie, nu mai sunt. Doar a critica, sperănd să crești în sondaje, nu este soluție. Așa am văzut în Canada, unde am stat în gazdă la un politician de marcă.
Îmi amintesc că, pe când conduceați sindicatul din Politehnica Timișoara, luptați cu Nicolae Robu ”la baioentă”. S-a schimbat Nicolae Robu sau dumneavoastră?
Una este să lupți cu domnul Robu ca lider de sindicat în Politehnică și alta este ca primar. Și acum am să îi reproșez multe și îl văd vinovat de multe și chiar nu înțeleg ce mai caută în Senatul Politehnicii. Se folosește doar de nume și de ce a fost înainte. În consiliul local lupta noastră trebuie să se ducă pentru cetățeni. Nu fac parte din categoria celor care prin angajarea la un partid politic să devină luptător împotriva unuia. Este ca și cum am fi două găști mafiote care se luptă pentru un teritoriu. Aici avem un singur teritoriu – Timișoara. Pentru ea și pentru timișoreni trebuie să luptăm.
Vă place de Nicolae Robu ca primar la Timișoarei?
Nu îmi place și nu mi-a plăcut deloc. Dar nu am vrut să lupt cu primarul Robu ci pentru interesele timișorenilor în consiliul local. Am vrut să fac ceva, dar nu mi s-a adus nimic de la membrii ALDE din Timișoara. Absolut nimic. Nu am mai putut face față problemelor și decât să îmi bat joc de cetățeni, am preferat să renunț.
Veți mai face politică? Am înțeles că sunteți curtat de mai multe partide…
Fiind vicepreședinte Alma Mater la nivel național fac politică fără să vreau. Și cei ce nu sunt angajați politic fac politică. Voi susține orice partid, orice om politic, care promovează cu adevărat valorile naționale, interesele cetățenilor și meritocrația. Nu contează dacă este de dreapta sau de stânga. A sta deoparte este și mai rău.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *