În excursie cu căruța, ca în vechime, în cele mai pitorești locuri din Timiș

În excursie cu căruța, ca în vechime, în cele mai pitorești locuri din Timiș

Din inima Timișoarei, direct pe autostradă, ajungeți într-o lume care datează din secolul al XII-lea. O lume a lucrurilor simple și bune, pe care o puteți descoperi pe jos, pe bicicletă sau în căruță.

O plimbare la trapul cailor,  în liniștea pădurii, dezvăluie celor curioși povestea Bisericilor de lemn din Timiș, istoria locului sedimentată în exponatele Muzeului Satului din Sintești, tradițiile și gastronomia comunei, cu gust așezate în Casa tradițională a familiei Codrea din Zorani. O excursie de o jumătate de zi, care poate fi prelungită un weekend, dacă vă cazați la pensiunile din zonă. Cu șansa de a descoperi în plus tradițiile olăritului de la Jupânești, Muzeul Traian Vuia sau frumusețile naturale dintre Valea lui Liman și Lacul Surduc. Iar celor și mai plimbăreți, Lugojul le poate împlini orice dorință.

Traseul excursiei

Se pleacă în căruțe din fața Infocentrului Turistic din Margina, unde se servește un mic dejun tradițional (jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă,  ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună). Prima oprire se face la Muzeul Satului din Sintești unde domnul învățător Emil Mert ne va prezenta cele peste 100 de exponate. Este vorba despre obiecte tradiționale locale precum îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale (prin anii 1950 au existat o fanfară și un cor renumite în Sintești), care amintesc despre istoria locului. Apoi, cu un popas surpriză, ne îndreptăm spre Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea.  Mai departe, traseul duce – peste deal – spre Biserica de lemn din Groși și se încheie cu un popas la Stâna lui Ovidiu Crișan, unde se va servi un prânz ca la stână (mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună). Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina, iar excursia se încheie de unde am plecat, în fața Infocentrului Turistic din Margina.

Traseul propus se poate face și pe jos sau pe bicicletă. Pentru cei care doresc să rămână mai multe zile în zonă a fost realizată o listă a posibilităților de cazare. Între obiectivele ce mai pot fi vizitate în areal se numără Muzeul Traian Vuia, Lacul Surduc – unde se pot face drumeții sau plimbări cu bicicleta, se poate vizita Vatra de olari de la Jupânești, se poate servi o masă la tradiționala Ana Lugojana și, binențeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *