Depresia și perfecționismul, tratate de psihologi de la Universitatea de Vest din Timișoara prin două programe inedite

Depresia și perfecționismul, tratate de psihologi de la Universitatea de Vest din Timișoara prin două programe inedite

- in Educatie, Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0
program perfectionism uvt

Sunteți depresivi, perfecționiști sau suferiți de anxietate? Universitatea de Vest din Timișoara vă sare în ajutor prin oferirea de terapii gratuite prin intermediul Internetului. Două programe online unice în România, de psihoterapie a anxietății și depresiei și „Aproape perfect” – de tratare a perfecționistului, au fost lansate astăzi. În total, 180 de persoane vor beneficia de terapie cu ajutorul a 23 de psihologi din cadrul universității timișorene.

Un perfecționist este o persoană care tinde să aibă niște standarde foarte înalte, dar nu neapărat înălțimea standardelor este cea mai importantă, ci faptul că aceste standarde sunt rigide. În momentul în care el nu-și atinge standardul, nu ajunge acolo unde a vrut și sarcina pe care a făcut-o nu este perfectă, atunci simte că nu e valoros, că a greșit, că nu este suficient de competent. Acest lucru tinde să genereze o stare emoțională de tensiune, persoana tinde să dezvolte chiar și alte tulburări, cum ar fi insomnia sau gânduri obsesive, caută să repete până când face foarte bine lucrurile respective. Vrem să încurajăm performanța, dar într-un mod sănătos”, explică psihologul Bogdan Tulbure, lector în cadrul Departamentului de Psihologie al UVT. 80 de persoane se pot înscrie în cadrul programului, care se va derula timp de 45 de zile.

Cel de-al doilea program, de psihoterapie al anxietății și depresiei, este adresat unui număr de 100 de persoane, care vor beneficia de terapii gratuite online timp de nouă săptămâni. Rolul acestuia este de a-i determina pe participanți să înțeleagă mai bine emoțiile pe care le trăiesc, dar și să scape de fricile pe care le au.

Alte trei programe online prin care s-a oferit terapie gratuită au fost derulate, recent, la Timișoara. Bogdan Tulbure spune că rata de recuperare a participanților a fost de 50%.