Ce a făcut în jumătate de an, Gruparea de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara?

Ce a făcut în jumătate de an, Gruparea de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara?

- in Actualitate, Eveniment, Locale, Stiri
0

Miercuri, 28 iunie, locotenent colonel Denis Zăgan Claudiu, adjunct al comandantului Grupărea de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara, a prezentat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, pe domeniul ordine şi siguranţă publică şi cel de prevenire şi combatere a faptelor antisociale. De asemenea, au fost prezentate obiectivele ce sunt în atenţie pentru perioada următoare.

Prioritatea 0 al Jandarmeriei Române şi inclusiv a Grupării de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara este cea prevăzută în art. 19 alin 1 lit. a  din Legea 550/2004 şi anume: apărarea, prin mijloacele şi metodele prevăzute de lege, a vieţii, integrităţii corporale şi a libertăţii persoanei, proprietăţii publice şi private şi a intereselor legitime ale cetăţenilor, comunităţii respectiv ale statului”, a spus lt. col.  Zăgan.

În acest context, ţinând seama de principalele evenimente ce au marcat şi definit evoluţia situaţiei operative din zona de responsabilitate, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timişoara şi-a adaptat şi dozat în permanenţă eforturile astfel încât contribuţia la asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică să fie cât mai substanţială şi optimă în acelaşi timp. Astfel, se pot aminti câteva repere, printre care: mişcările sociale determinate de adoptarea de către guvern a celebrei Ordonanţe nr. 13 şi nu în ultimul rând, intensificarea fenomenului migraţionist. Aceste două evenimente au avut un impact major asupra eforturilor conjugate ale instituţiilor statului cu atribuţii în asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi, ca atare, şi eforturile Grupării de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara au fost pe măsură.

Pe lângă misiunile de asigurare a ordinii publice la evenimente trebuie evidenţiate misiunile la evenimentele cultural-artistice, comemorative şi sportive care au avut loc în prima perioadă a anului (Sf. Ion, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Sărbătorile Pascale etc) care, la rândul lor, prin importanţa şi prin numărul mare de participanţi, au determinat adoptarea de măsuri specifice atât din perspectiva efectivelor cât şi din perspectiva resurselor şi mijloacelor materiale alocate. În acelaşi registru, sunt de menţionat măsurile specifice ce au fost necesare pentru desfăşurarea în condiţii de maximă siguranţă a evaluării naţionale, pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a examenului de bacalaureat.

De la începutul anului şi până în prezent, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timişoara a executat un număr de 890 misiuni cu relevanţă pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, ceea ce înseamnă o medie de 5 misiuni/zi. Din perspectiva locului de desfăşurare a misiunilor, aproximativ 33 % au fost executate în alte judeţe decât Timiş, respectiv judeţele Hunedoara, Arad şi Caraş-Severin. Numărul misiunilor executate este prezentat prin filtrul celor două criterii, tocmai pentru a evidenţia două aspecte foarte importante: mobilitatea – evidenţiată de faptul că 33 % din misiuni sunt executate în alte judeţe,  la care se adaugă faptul că o mare parte din misiunile executate în judeţul Timiş, nu au loc în municipiul Timişoara; cooperarea instituţională – evidenţiată de cele 245 misiuni executate cu alte instituţii (27,5 %), la care se adaugă o parte substanţială din categoria alte misiuni, printre care sunt cele în cooperare cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia Silvică Timiş, Direcţia Regională Vamală Timişoara etc.

Ca exemple semnificative de misiuni complexe care au necesitat adoptarea unor măsuri specifice sunt: asigurarea simultană  a ordinii publice în municipiile reşedinţă de judeţ în toate cele 4 judeţe din zona de competenţă, ca urmare a mişcărilor sociale determinate de adoptarea Ordonanţei 13; suplimentarea efectivelor poliţiei de frontieră la graniţa terestră cu Serbia, începând cu data de 04.04.2017; intervenţia de nivel II în data de 30.04.2017, în mun. Lugoj, pentru evitarea escaladării conflictelor între clanurile de rromi şi pentru punerea în aplicare a actelor procedurale emise de organele judiciare;  barajul de menţinere / promovare în Liga 1 de fotbal dintre echipele ACS POLI – UTA Bătrâna Doamnă Arad (în data de 12 şi 15 iunie 2017).

Prevenirea şi combaterea faptelor sociale

Lt. col. Zăgan a mai explicat că, în perioada de referinţă, Gruparea de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timişoara a abordat atât componenta de combatere cât şi cea de prevenire, în egală măsură. În acest sens, sunt de evidenţiat următoarele aspecte: pe componenta de combatere (infracţiuni sesizate şi fapte contravenţionale constatate): în baza art. 64 C.P.P. au fost sesizate un număr de 207 infracţiuni. Dintre acestea: 58 au fost sesizate independent, cu ocazia misiunilor specifice (de asigurare a ordinii publice, de intervenţie şi acţiuni punctuale) iar 149 în sistem integrat cu ocazia misiunilor de menţinere a ordinii publice. Cele mai multe infracţiuni sesizate au fost cele stradale, în procent de peste 80% (infracţiuni la CP – furturi, infracţiuni contra persoanei – în general loviri sau alte violenţe, vătămări corporale, tâlhării etc); au fost constatate şi aplicate 932 sancţiuni contravenţionale, în mare parte amenzi, în procent de aproximativ 65%.  Pe componenta de prevenţie (adică activităţi cu caracter preventiv-educativ):au fost desfăşurate 88 de acţiuni în diferite domenii. Cele mai multe (adică 49) au fost cele pe linia prevenirii violenţei în scoli, la competiţiile sportive şi pe linia prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor.

Priorităţi

În perioada următoare rămâne în continuare prioritatea 0 activitatea statuată în cuprinsul art. 19 din Legea nr. 550 din 2004; ca misiuni importante în viitorul apropiat, sunt în atenţie: asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia manifestărilor cultural-artistice de la Gărâna, judeţul Caraş Severin, care au loc la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie; asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive din Liga I de fotbal, sezonul 2017 – 2018; asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia manifestărilor cultural-artistice (rugi, nedee etc.) cu precădere a acelor din jurul perioadei 20-21 iulie a.c., de Sf. Ilie şi a celor din jurul datei de 15 august a.c., de Sf. Maria; asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia deschiderii anului şcolar 2017 – 2018;  asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia manifestărilor cultural-artistice Ţebea, în judeţul Hunedoara, ce vor avea loc la începutul lunii septembrie. efectivele  Grupării de Jandarmi Mobile “Glad Voievod” Timişoara vor sprijini şi vor prelua o parte din efortul inspectoratelor de jandarmi judeţene din zona de responsabilitate.

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timişoara îşi propune consolidarea relaţiei cu cetăţenii, procedând la o mai bună informare a acestora cu privire la anumite aspecte legale care ţin de desfăşurarea manifestărilor publice şi la măsurile care se impun a fi luate pentru prevenirea unor incidente sau riscuri.  Nu în ultimul rând, jandarmii timişoreni doresc ca cetăţenii să înţeleagă faptul că jandarmeria acţionează numai în interesul comunităţii”, a conchis lt. col. Zăgan.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *