Anton Hadar îi transmite rectorului Viorel Serban sa nu se “joace cu focul”, la Universitatea Politehnica Timisoara

Anton Hadar îi transmite rectorului Viorel Serban sa nu se “joace cu focul”, la Universitatea Politehnica Timisoara

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
2

Scandalul din Universiatea Politehnica Timișoara (UPT), unde Carta universității este încălcată cu zâmbetul pe buze de conducere a ajuns și la București. Președintele Federației Naționale Sindicale, Alma Mater, al sindicaliștilor din învățământul universitar, Anton Hadăr atrage atenția colegilor de la Politehnica din Timișoara să nu se „joace cu focul”.

Reamintim că www.banatulmeu.ro a prezentat pozițiile principalilor actori în scandalul care macină UPT. Doi decani din universitate (Mecanica si Chimie) sunt menținuți în funcții deși au împlinit 65 de ani și Carta UPT interzice acest lucru. Menținerea pe funcții nu este însă întâmplătoare. Alți șefi mai importanți din Politehnica Timișoara urmează să facă 65 de ani și nu vor să renunțe la șefie…

Din punctul meu de vedere Carta universitătilor, indiferent de care sunt acestea nu poate fi incălcată sub nicio formă și sub niciun motiv. În Carta Universității Politehnica din Timișoara este un articol care spune clar că la împlinrea vârstei de 65 de ani nu mai poți deține funcții de conducere și administrare. Așadar, cei doi domni decani în cauză, dar și alții care sunt în postura lor trebuie să renunțe la funcții. Au votat acea Cartă si trebuie sa o respecte. Chiar daca legea poate lăsa loc de scăpare, Carta este documentul sacru al unei universități. Nerespectarea Cartei Universitare este similiară cu nerespectarea Constituției, la nivel național”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro, Anton Hadăr, președintele FNS Alma Mater.

Cazul de la Timișoara unde câțiva „jupâni” din Politehnică vor să continue să conducă deși au împlinit 65 de ani și Carta pe care ei au votat-o nu le mai permite acest lucru este un caz izolat în România. Astfel, dacă se va ajunge în instanță consecinețele pot fi greu de estimat. S-ar putea ajunge până la anularea a sute de documente semnate de cei aflați în funcții de conducere după împlinirea vârstei de pensionare. Sau s-ar putea ca nimeni sa nu intenteze un proces și lucrurile să meargă și… așa.

Dacă rectorul nu vrea să îi demită pe cei doi decani și prin asta încalcă flagrant Carta Universitara și nici cei doi nu demisionează singura cale este justiția. Asta dacă se va găsi cineva care să îi dea în judecată. Această restricție, să spun așa, impusă de Carta UPT nu este foarte răspândită în țară, dar este perfect legală și nu încalcă nicio legeîn vigoare . Sunt alte universități unde li se permite celor peste 65 de ani să dețină funcții de conducere, la Politehnica din Timișoara însă nu. Se poate ajunge și la sancțiuni extreme, de anularea a unor ordine date de persoanele respective. Nu am mai avut până acum spețe similare, dar consecințele pot fi dintre cele mai grave”, ne-a mai spus Hadăr.

Primul pe „lista neagră” a celor pentru care cazurile decanilor de la Mecanică și Chimie nu vor reprezenta decât un alibi perfect este prorectorul UPT, Corneliu Davidescu. Acesta face 65 de ani peste doar trei zile, pe 23 octombrie. Și rectorul Viorel Șerban va împlini vârsta de pensionare în timpul actualului mandat. Până să ajungă să răspundă în fața legii, rectorul Șerban va trebui să răspundă în fața colegilor din UPT. Președintele sindicaliștilor din Politehnica Timișoara, Corneliu Podoleanu a înregistrat, acum câteva zile, o invitație la conciliere și mediere cu conducerea universității.