1.000 de kg cu gălbenuș de ou contaminate, găsite în județul Timiș. Ce măsuri au luat inspectorii DSV

1.000 de kg cu gălbenuș de ou contaminate, găsite în județul Timiș. Ce măsuri au luat inspectorii DSV

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0
oua

Controale în județul Timiș, în această săptămână, după ce opt țări din Europa au fost afectate de contaminarea ouălor cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producția de alimente.

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Timiș au descoperit, ieri dimineață, o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.

Toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil„, comunică Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Comisia Europeană a transmis tuturor statelor membre o recomandare privind vigilența „în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”.

ANSVSA transmite că monitorizează atent această situație, în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil.

Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnitele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.